professional college admission writers real essay writing dissertation philosophy aristotle students and social service essay in english
Menu Zamknij

Dieta”cud” – idealna , aby schudnąć i wzmocnić odporność

Najlepsza książka o zdrowiu ever to „Trzy kroki do zdrowia” doktora Joela Fuhrmana. Jego dieta ma mnóstwo zalet, przede wszystkim  można jeść ile się chce i nie liczyć kalorii:-) a przy okazji dzięki temu być zdrowszym i tracić na wadze. Bardzo pomaga wzmocnić odporność a nawet pozbyć się alergii i zmniejszyć dolegliwości w przypadku chorób autoimmunologicznych takich jak np.Hashimoto

Na czym dokładnie polega ta dieta?
1.Jemy dużą ilość produktów zdrowych, gęstych odżywczo. Ważne jest, aby organizmowi dostarczać jak najwięcej składników odżywiających organizm. W tej diecie nie troszczymy się o ilość kalorii ale o zawartość składników pokarmowych w zjadanych produktach.
 
2. Produkty zawierają dwa rodzaje substancji odżywczych makroskładniki i mikroskładniki. Makroskładniki to białko, węglowodany i tłuszcze. To one zawierają kalorie. Mikroelementy to witaminy, składniki mineralne i fitozwiązki. Występują w produktach, które są praktycznie pozbawione kalorii. Dla zachowania zdrowia powinniśmy spożywać zarówno mikro jak i makroskładniki. Natomiast zwykle spożywamy duże ilości makroskładników a za mało mikroskładników. Produkty bogate w mikroskładniki zawierają również błonnik i wodę, a jednocześnie co najważniejsze są niskokaloryczne, czyli mają niską gęstość kaloryczną a wysoką gęstość odżywczą .
 
3.Reasumując powinniśmy jeść więcej produktów gęsto odżywczych a mniej produktów wysokokalorycznych i ubogich w korzystne składniki pokarmowe.
Należy jeść mniej tłuszczu, mniej białka i mniej węglowodanów. W ten sposób automatycznie będziemy również jeść mniej kalorii. Umiarkowana restrykcja kaloryczna spowalnia proces starzenia, zapobiega rozwojowi chorób przewlekłych i wydłuża życie. Jednak nie chodzi jedynie o ograniczenie kalorii jak w diecie odchudzającej. Chodzi o to, że zwiększając ilość mikroskładników z upływem czasu sami nieświadomie zaczynamy spożywać mniej kalorii.  Im więcej spożywamy gęstej odżywczo żywności, tym masz mniejszą ochotę na jedzenie żywności o niskiej gęstości odżywczej. Apetyt na niezdrowe produkty maleje w naturalny sposób.
 
3. Produkty gęsto odżywcze , które zawierają dużą ilość mikroskładników na jedną kalorie to najczęściej warzywa. Dieta ta nie jest jednak ścisłą dietą wegetariańską.
 
4.Reasumując spożywamy jak najwięcej produktów bogatych w korzystne składniki pokarmowe takie jak zielone warzywa, owoce jagodowe, nasiona i pestki a ograniczamy spożycie cukru, soli, białej mąki, produktów odzwierzęcych i wysoko przetworzonej żywności.
Dieta oparta na roślinach, obfitująca w kolorowe warzywa i owoce pozwala spożywać  gęste odżywczo produkty w dużych ilościach dopóki nie zaspokoimy głodu (oczywiście bez przejadania).
Badania wykazały, że dieta ta jest sposobem na przedłużenie życia, opóźnienie początków starzenia i pozostanie w lepszym zdrowiu również w zaawansowanym wieku. Badania wykazują również, że większość chorób cywilizacyjnych jest rezultatem złych wyborów żywieniowych i nieodpowiedniego stylu życia. Jak bliżej przyjrzymy się tej diecie to można zauważyć, że jest to sposób żywienia bardzo zbliżony do zasad stosowanych przez mieszkańców Okinawy (najdłużej żyjących ludzi świata).
 
Jakie produkty są najgęstsze odżywczo?
Poniżej lista -wybrałam te , które występują w naszym klimacie:
  • jarmuż
  • szpinak
  • rukola
  • sałata
  • rzymska
  • brukselka
  • marchew
  • kapusta głowiasta
  • brokuł
  • kalafior
  • papryka
  • pieczarki
  • szparagi
  • pomidory
  • truskawki
  • cukinia
  • borówka amerykańska
  • karczochy
  • sałata lodowa
  • winogrona
  • granat
  • melon
  • cebula
  • siemię
  • lniane
  • pomarańcze
  • ogórek
  • ziarna sezamu
  • soczewica
  • brzoskwinie
  • nasiona słonecznika
  • fasola czerwona
  • zielony groszek
  • wiśnia
  • ananas
  • jabłko
  • mango
  • masło orzechowe
  • kukurydza
  • orzechy pistacjowe

Ważne jest, aby dostarczać swojemu organizmowi różnych mikroskładników ze zróżnicowanych źródeł. Na przykład grzyby nie zawierają największej ilości witamin i składników mineralnych, ale można w nich znaleźć spore ilości ochronnych fitozwiązków, których nie ma w innych produktach, dlatego ich spożycie jest również wskazane.

Wam i sobie życzę zdrowych wyborów żywieniowych 🙂